Corfu Travel

Select Hotel

Payments by

Home Κέρκυρα Μυθολογία
Μυθολογία

Η Κέρκυρα ήταν μία από τις τρείς κόρες του θεού Ασωπού.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Φαίακες, οι οποίοι ήρθαν στο νησί στα τέλη του 12ου αι. π.Χ. με αρχηγό τον βασιλιά Ναυσίθωο, πατέρα του Αλκινόου. Οι Φαίακες ήταν αρχικά οι κάτοικοι της μακρινής Ηπερίας και γείτονες των κακών Κυκλώπων, από τους οποίους  ήθελαν να ξεφύγουν.

Φημισμένο για την ομορφιά του ήταν το παλάτι του Αλκινόου κτισμένο μέσα σε όμορφο κήπο με φύλακες ασημένια αγάλματα σκύλων που κατασκεύασε ο ίδιος ο Ήφαιστος. Το παλάτι είχε μπρούντζινους τοίχους με ζώνες γυαλιού , κίονες από ασήμι και πόρτες από χρυσό.

Οι κάτοικοι ήταν φημισμένοι για τη φιλοξενία τους.

Όταν γύριζαν οι Αργοναύτες από την Κολχίδα, σταμάτησαν στο λιμάνι του νησιού των Φαιάκων, κυνηγημένοι από τους Κολχίδες. Επειδή τότε δεν επιτρεπόταν από τους νόμους να κάνεις κακό σε ξένο έδαφος, οι Κολχίδες ζήτησαν από τον Αλκίνοο να τους παραδώσει την Μήδεια οικειοθελώς. Ο βασιλιάς πήρε μια μέρα για να το σκεφτεί. Η Μήδεια στο μεταξύ βρήκε την βασίλισσα  Αρετή και την παρακάλεσε για βοήθεια. Η βασίλισσα συμπόνεσε την Μήδεια και για αυτό προσπάθησε να πείσει τον άντρα της να μην την παραδώσει στους Κολχίδες.

Ο Αλκίνοος, αφού το σκέφτηκε, αποφάσισε το εξής: αν η Μήδεια είναι παρθένα, ανήκει στον πατέρα της, σε αντίθεση περίπτωση ανήκει στον  Ιάσωνα. Η Αρετή δεν έχασε χρόνο, ετοίμασε όλα τα απαραίτητα για το γάμο και την ίδια νύχτα τους πάντρεψε μυστικά. Όταν ο Αλκίνοος έμαθε για το γάμο είπε στους Κολχίδες, ότι δεν μπορεί να τους παραδώσει την  Μήδεια και αυτοί φοβούμενοι το θυμό του βασιλιά τους έμειναν επίσης στην  Κέρκυρα.

 Οδυσσέας
Kατά το ταξίδι της επιστροφής του, αφού έμεινε 7 χρόνια αιχμάλωτος στην Καλυψώ ναυάγησε στο νησί των Φαιάκων. Εκεί συνάντησε την κόρη του βασιλιά, τη Ναυσικά, η οποία του έδειξε το δρόμο για το παλάτι του πατέρα της.  Έτσι τελειώνουν τα βάσανα του Οδυσσέα, καθώς ο Αλκίνοος τον έστειλε στην πατρίδα του, την Ιθάκη.

Εκτός από τον Οδυσσέα ήρθε στην Κέρκυρα και ο γιος του Πριάμου ο Έλενος. Αφού αγκυροβόλησε στην Κασσιόπη και επειδή σώθηκε από καταιγίδα, ήθελε να θυσιάσει στους θεούς ένα βόδι. Την στιγμή που ο ιερέας σήκωνε το τσεκούρι, το τρομαγμένο ζώο πήδηξε στην θάλασσα και κολύμπησε στην απέναντι ακτή. Ο  Έλενος με το πλοίο του ακολούθησε το βόδι και εκεί που το ζώο άφησε την τελευταία του πνοή, ίδρυσε μια νέα πόλη, το Βουθρωτών.