Corfu Travel

Select Hotel

Payments by

Home Κέρκυρα Μνημεία Εκκλησίες
Άλλες εκκλησίες στην πόλη της Κέρκυρας

Φυσικά, η πιο πολύτιμη εκκλησία στην Κέρκυρα είναι η εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, η οποία στεγάζει το λείψανο του πολιούχου του νησιού.

Εκτός από αυτή την εκκλησία υπάρχουν και άλλες σημαντικές εκκλησίες.
Στην πλατεία των Ηρώων Κύπρου κοντά στο Λιστόν υπάρχουν τρεις εκκλησίες: η εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, του Αγ. Ιωάννη και της Παναγίας των  Ξένων.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1689 και το καμπαναριό τον 18ο αιώνα. Στην εκκλησία υπάρχουν εικόνες απο τον Εμμανουήλ Τζάνε. Ξύλινη οροφή ζωγράφισε N.Koutouzis. Ξύλινα τέμπλο είναι από το 1875.
Εκκλησία του Άγιου Ιωάννη
Κάτω από την οδό του Νικηφόρου Θεοτόκη, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα σαν ένας από τους πρώτους μητροπολιτικούς ναούς σε επτανησιωτικό στυλ. Η μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη οροφή, το τέμπλο με εικόνες της Σχολής Τζάνε.
Αγ. Νικολάου Γερόντων
Μία από τις πλουσιότερες εκκλησίες, που χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα απο οικογένειες των ευγενών βρίσκεται στο δρόμο της Σόφιας Δουσμάνη στην παλιά πόλη. Η εκκλησία αυτή αποτέλεσε το μητροπολιτικό ναό μέχρι το 1712. Έχει όμορφα σκαλισμένο τέμπλο. Στην εκκλησία φυλασσόταν μέχρι το 1725 τα λείψανα της Άγιας Θεοδώρας. Εδώ επίσης βαπτίστηκε 14η Δεκεμβρίου 1776 Ιωάννης Καποδίστριας. Στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκκλησία αυτή οι Σέρβοι παπάδες τελούσαν λειτουργίες στη σερβική γλώσσα.
Εκκλησία Των Πατέρων
Χτίστηκε τον 16ο αιώνα προς τιμήν των 318 ιεράρχων που συμμετείχαν στην Σύνοδο το 325 στη Νικέα. Πάνω από την είσοδο του ναού είναι μια πλάκα με την επιγραφή για την επισκευή της εκκλησίας το 1768. Κατά τον 19ο αιώνα στην εκκλησία ανήκαν πολλά σπίτια και καταστήματα στην πόλη. Ο ναός καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μητροπολιτικός ναός
Μητροπολιτικός Ναός της Άγιας Θεοδώρας κοντά στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας είναι τρίκλιτη βασιλική, κτισμένη το 1577. Η εκκλησία αντικατέστησε την παλαιότερη του Αγίου Βλασσίου, η οποία βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Από το 1841 λειτουργεί ως μητροπολιτικός ναός. Στο ναό υπάρχουν πολλές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκινού του 16ου αιώνα και του Εμμανουήλ Τζάνε του 17ου αιώνα. Η πιο πολύτιμη εικόνα είναι διπλής όψης της Παναγίας Διμοσσιάνης του 15ου αιώνα. Στην εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα της Άγιας Θεοδώρας, βυζαντινής αυτοκράτειρας.  Τα λείψανα της μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα τρία χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.
Παναγία Κρεμαστή στην μικρή γραφική πλατεία στην παλιά πόλη είναι του 15ου αιώνα.
Η εκκλησία είναι της Επτανησιακής Σχολής Στον εξωνάρθηκα διατηρήθηκε το αρχικό δυτικό τμήμα. Αναγνωρίζεται η διακόσμηση στο εξωτερικό βορεινό τοίχο. Μέσα είναι μαρμάρινο τέμπλο και μεγάλες εικόνες του Σπεράντζα από το 18ο αιώνα.
Ναός του Παντοκράτορα
Εκκλησία του Παντοκράτορα στο δρόμο της Άγιας Θεοδώρας στην παλιά πόλη είναι ένας απλός ναός της Επτανησιακής Σχολής αρχής του 16ου αιώνα με εν μέρει διατηρημένο καμπαναριό. Στην κορυφή της στέγης είναι άγαλμα ενός αγγέλου από τον Τορρετι της αρχής του 18ου αιώνα. Μαρμάρινο τέμπλο ζωγράφισε ο Χρυσολωράς
Εκκλησία των Αγίων Πάντων
Βρίσκεται στο ομόνυμο δρόμο που οδηγεί από το Λιστόν στην πλατεία Βραχλιώτη. Ο ναός χτίστηκε από το μοναχό Ιερεμία Σπόρο και αργότερα, μετά το θάνατό του, τον κληρονόμησαν οι συγγενείς του. Το 1826 με εντολή της αγγλικής διοίκησης κατεδαφίστηκε μια μικρή εκκλησία μπροστά από την είσοδο στο Νέο Φρούριο. Η εκκλησία αυτή ανήκε στο τάγμα των κρεοπωλών, οι οποίοι έλαβαν σαν αποζημίωση το ερειπωμένο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Κρεοπώλιδες αποφάσισαν ότι κάθε μέρα ένας από αυτούς θα δώσει στο ταμείο την αξία ενός μπουτιού και έτσι σύντομα συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την επισκευή του ναού.
Εκκλησία της Τενέδου
Χτισμένη στις αρχές του 18ου αιώνα στη θέση ενός παλαιότερου ναού του μοναστηριού της Τενέδου. Τρίκλιτη βασιλική με διπλά πλαϊνά παρεκκλήσια του αναγεννησιακού τύπου και τρούλο υπενθυμίζει το Duomo της Φλωρεντίας.
Εκκλησία. Αθανασίου
του18ου αιώνα βρίσκεται στην χερσόνησο Κανόνι, κοντά στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος.
Μονή των Αγίων Θεοδώρων
Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο Στρατηλάτη (διοικητής) και Θεόδωρο Τιρωνα. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, αλλά η εκκλησία του μοναστηριού είναι μέρος της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που χτίστηκε από πελεκητή πέτρα αρχαίου ναού της Αρτέμιδος του 5 αιώνα π.Χ. Πάνω από την είσοδο του ναού είναι μία μαρμάρινη πλάκα με το οικόσημο της Άγγλου αρμοστή Maitland, ο οποίος επέστρεψε το μοναστήρι. Κατά τους Γάλλους η Μονή είχε κατασχεθεί. Στρατιώτες την χρεισιμοποιούσαν ως ξενώνα και φυλακή. Στην ανατολική πλευρά του ναού έσκαψαν τάφρο και έτσι ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ναού Αρτέμιδος.
Μονή Πλατυτέρας (1714)
βρίσκεται στο δρόμο Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας όταν βγαίνουμε από την πόλη, μετά απο το παλιό νοσοκομείο. Απο μακρυά φαίνεται το περίφημο καμπαναριό, κτισμένο το 1864, που υψώνεται πάνω από την κύρια είσοδο. Μετά την είσοδο βρίσκεται η αυλή του μοναστηριού με στοές στις τρεις πλευρές και ένα σιντριβάνι στη μέση. Η πλούσια διακόσμηση στο εσωτερικό του ναού, ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και σημαντικές εικόνες του 17ου αιώνα του Τζάνε, Πουλάκη, Κλώντζα. Τάφος του Ιωάννη Καποδίστρα.
Μονή του Αγίου Φραντίσκου
η Καθολική Εκκλησία, της οποίας το παλαιότερο τμήμα είναι του 13ου αιώνα. Η σημερινή όψη του ναού είναι του 17- 18ου αιώνα.