Στην Πάνω Πλατεία βρίσκεται η Ροτόντα, ένα κυκλικό οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, η οποία κτίστηκε το 1816 προς τιμήν του πρώτου Άγγλου αρμοστή Thomas Maitland.
Στη γωνία της πλατείας το ροζ κτήριο είναι η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας από τον Φιλέλληνα Λόρδο Guilford. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς του 1943. Περνώντας μέσω οποιουδήποτε στενού («καντουνιού» κατά τους Κερκυραίους) από την πλατεία Σπιανάδα θα φτάσουμε στην όμορφη πλατεία του Δημαρχείου. Το κτίριο του Δημαρχείου γνωστό ως San Giacomo, είναι ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα ενετικά κτίρια στην πόλη. Κτίστηκε το 1693 ως λέσχη των ευγενών (Λότζια). Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου είναι η προτομή του Μοροζίνι. Το 1720 το κτήριο μετατράπηκε σε θέατρο με το όνομα San Giacomo, το οποίο έπαιζε μέχρι το 1903, όταν χτίστηκε το νέο θέατρο. Στο αρχικό κτίριο προστέθηκε ένας όροφος και απο τότε στεγάζει το Δημαρχείο. Απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται η πρώην κατοικία του Λατίνου επισκόπου.Το κτίριο αυτό κτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαινίστηκε μετά τον πόλεμο και τώρα στεγάζει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Κοντά στο δημαρχείο βρίσκεται η Καθολική Μητροπολιτική Εκκλησία του Άγιου Γιάκωβου. Κτίστηκε το 1553 και καθαγιάστηκε από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο. Η εκκλησία αυτή ανακατασκευάστηκε το 1658 από τον Μητροπολίτη Λάμπιο, ο οποίος προσέθεσε τα διάφορα παρεκκλήσια, όπως το παρεκκλήσι του Αγ. Αρσενίου, επισκόπου της Κέρκυρας. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική με έξι παρεκκλήσια. Στα δεξιά του ναού είναι ο Ευαγγελισμός της Παναγίας, παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα και παρεκκλήσι του Αγίου Αρσενίου και στα αριστερά το παρεκλήσι της Αγ. Θυρεσίας, της Παναγίας και του Ιησού ως Βασιλέως των Βασιλέων. Το σημερινό Ιερό είναι από το 1970, επειδή η εκκλησία είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (14 Σεπτεμβρίου 1943). Κοντά της βρίσκεται επίσης η Ιόνια Βουλή, όπου στις 23.9.1863 ψηφίστηκε η Ένωση των Ιόνιων Νησιών με την Ελλάδα. Το κτίριο κτίστηκε κατά την κυριαρχία των Άγγλων (1852) και σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πλατεία Ηρώων, κοντά στο Λιστόν, βρίσκονται τρεις εκκλησίες: η εκκλησία. του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Ιωάννη και της Παναγίας των Ξένων. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κτίριο της Φιλαρμονικής Μάντζαρος, που ιδρύθηκε το 1840, σε ένδειξη διαμαρτυρίας των Κερκυραίων εναντίον των Άγγλων, οι οποίοι το 1837 αρνήθηκαν να συνοδεύσει η δική τους Φιλαρμονική την λιτανεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μάντζαρος, ιδρυτής της Φιλαρμονικής, είναι ο συνθέτης του ελληνικού εθνικού ύμνου.
Από την άλλη πλευρά της Σπιανάδας, πίσω απο το παλάτι του Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου, αριστερά στην οδό Αρσενίου είναι το όμορφο κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρείας. Η Αναγνωστική Εταιρεία είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Η Λέσχη ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο και διπλωμάτη Πέτρο Βραϊλα Αρμένη το 1836. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 30.000 τόμους, μεταξύ των οποίων είναι οι μοναδικοί τόμοι λογοτεχνίας "Επτάνησος Πολιτεία», πολλά χειρόγραφα, χαρακτικά, πίνακες, χάρτες, κλπ. Παρακάτω, στα Μουράγια, βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ι. Χρόνη, κτισμένο το 1835 στην θέση του σπιτιού, όπου γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στον ίδιο δρόμο, κοντά στο παλιό λιμάνι, βρίσκεται το σπίτι, στο οποίο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Σήμερα, εδώ στεγάζεται ένα μουσείο με συλλογή από προτομές, πίνακες, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή που συνέθεσε τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Στην πλατεία Κρεμαστή βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας και ενετικό σιντριβάνι. Κοντά στην Πλατεία Κρεμαστής είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγ. Θεοδώρας. Η τρίκλιτη αυτή εκκλησία κτίστηκε το 1577 στη θέση ενός μικρότερου ναού. |